Baza retkih bolesti

Činjenica da oko 30 odsto lekara u Srbiji ne poznaje dovoljno engleski jezik da bi ga mogli koristiti u stručne medicnske svrhe, a da čak 60 odsto obolelih od retkih bolesti nedovoljno zna engleski jezik da bi mogli da se informišu -- podstakla nas je na akciju.

Posle usvajanja Zojinog zakona 2015. godine koji je do sada pomogao u pronalaženju dijagnoze za preko 2.000 dece, i bio prezentovan u Ujedinjenim nacijama, Evropskom parlamentu i na 44 stručna skupa, Bojana Mirosavljević, Zojina mama i njeno udruženje građana za retke bolesti Život krenulo je u novi izazov.

Istorija

2017

Početak stvaranja

Početak stvaranja

Kao jedan od pobednika akcije: „Programeri za Novosađane” organizovane od strane kompanije Vega IT iz Novog Sada, udruženje građana za borbu protiv retkih bolesti „Život“ započelo je realizaciju velikog posla.

2018

Prevod & ORPHANet

Prevod & ORPHANet

Uz pomoć kompanije NIS obezebeđena su sredstva za stručan prevod sadržaja sa engleskog jezika ORPHANet baze retkih bolesti.

Prevod & ORPHANet

Pokrenut časopis

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je podržao projekat Baza retkih bolesti. Uz pomoć njihovih sredstava pokrenut je časopis Reč za Život.

2019

Reč za život

„REČ ZA ŽIVOT”

"Reč za Život" postaje dobitnik velike godišnje nagrade Black Pearl koju dodeljuje Evropska organizacija za retke bolesti EURORDIS.


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja projektno je podržala projekat Baza retkih bolesti i nastavak izdavanja časopisa Život.

2020

Pomoć agencije Retro Digital Agency

Timu se predružuje Retro Digital Agency čiji članovi tima imaju izgrađen sentiment prema temi retkih bolesti.

Saradnja celog regiona

Projekat se širi na ceo region Balkana.

Potpisivanje memoranduma

Potpisivanje memoranduma o saradnji sa nacionalnim organizacijama Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Baza retkih bolesti počinje sa radom

Baza retkih bolesti predstavlja jedinstven regionalni projekat čiji je cilj skraćivanje vremena do dijagnoze i pružanje široke podrške pacijentima koji boluju od retkih bolesti.

Prva regionalna konferencija Baza Retkih bolesti 2020

25.11.2020. okupila relevantne sagovornike iz celog regiona na temu retkih bolesti i značaju umrežavanja kako lekara, tako pacijenata i udruženja pacijenata. Konferenciju otvorile Bojana Mirosavljević, koordinator projekta i Tamara Vučić.